Gå videre til hovedindholdet

Om bloggen

Jeg er forholdsvis ny i den veganske verden, men jeg har blogget om mad i mange år. Jeg har nu valgt at oprette denne blog, hvor der kun er vegansk mad. Jeg eksperimenterer meget i forhold til smag, variation, ernæring og meget andet. Kom gerne med gode ideer.

Hvorfor vegansk? Det spørgsmål møder jeg tit, og der er mange forskellige grunde til, at mennesker vælger en plantebaseret kost.

Jeg har selv to primære grunde: Min sundhed og klodens sundhed.

Der er efterhånden rigtig meget forskning der peger på, at vi for det første overhovedet ikke har brug for animalske fødevarer, og at en lang række sygdomme i større eller mindre grad kan føres tilbage til animalske fødevarer. Hjerte-karsygdomme, en række kræftformer, en række autoimmune sygdomme og sikkert meget andet er under indflydelse af mættet fedt, kolesterol og kroppens langsommelige nedbrydning af animalske proteiner, og disse elementer kan nemt udskiftes med nogle, som ikke medfører dette.

Produktionen af kød og mejeriprodukter udleder på verdensplan så voldsomme mængder cO2, at det er en meget stor andel af vores problemer med global opvarmning. Det i sig selv er grund nok til helt at  fjerne disse produkter fra min kost.

Mange veganere nævner dyrevelfærd som en grund at spise plantebaseret. Vi opbevarer især kød og fjerkræ med det ene formål at tage deres mælk og/eller spise dem. Ja, det er naturens gang, at de store dyr spiser de mindre, og i naturen er man udstyret til at håndtere dette. F.eks. har rovdyr skarpe tænder til at flænse kød og maver der kan håndtere råt kød, knogler osv. Det har vi mennesker ikke. Størstedelen af verdens befolkning tåler heller ikke ko-mælk. I den vestlige verden har vi over tusinder af år drukket mælken fra visse dyrearter, og med tiden har vores kroppe lært at tåle det, men som udgangspunkt er formålet ikke, for nogen arter, at de skal drikke andre arters modermælk.

Mennesket sammenlignes bedst med primaterne - altså aberne, der lever af en kost af frugt, grønt, korn og enkelte proteinkilder som termitter. Deres og vores fordøjelsessystem ligner hinanden.

Som veganer er det vigtigt, at man får alle de næringsstoffer, vi traditionelt har fået gennem kød og mejeriprodukter, og de fås let i en varieret plantekost. Fuldkorn, nødder, linser, bønner og kikærter indeholder masser protein, vitaminer, mineraler osv. Ved at variere frugt og grønt får man desuden hele arsenalet af vitaminer.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Polenta med Ristede Grøntsager

Polenta er rigtig lækkert, og hvis du ikke har prøvet det, så er det helt sikkert værd at gøre det. Det smager som en blød majsgrød, og det kan enten spises som tilbehør eller som her toppet med grøntsager til hovedret. Polenta med Ristede Grøntsager til 1 person (30 min) Ingredienser : 75 g. polenta 1 dl. sojafløde 75 g. majs (eller kerner fra 1 majskolbe) 1 squash (små tern) 2 fed hvidløg (finthakket 100 g. spinat (grofthakket) ½ chili (finthakket) ½ lime (saften) Desuden: olie, salt og peber Fremgangsmåde : 1. Bring 3 dl. vand i kog, drys polenta i, tilsæt madlavningsfløde og kog ved svag varme ca. 5 min. Tilsæt mere vand, hvis den bliver for tør. Krydr med salt og peber. 2. Steg majs, squash og hvidløg i olie 4-5 min. 3. Tilsæt spinat og chili, varm igennem og smag til med limesaft, salt og peber. 4. Server polenta med grøntsager på toppen. 

Kringle med Æblefyld

Min mor har fødselsdag i morgen, og jeg har lovet at tage vegansk, sukkerfri kringle med. Jeg fandt denne opskrift på sukkerfrikager.dk  og skiftede lidt ud i ingredienserne, for at gøre den vegansk.  Den kan nemt bages med almindeligt sukker, og jeg har derfor skrevet både de sukkerfri og de sukkerholdige ingredienser. Kringle med Æblefyld Ingredienser : 75 g. smørbart blok (eller plantemargarine) 1½ dl. plantemælk 50 g. gær 1 spsk. sukker (eller perfekt strø) ½ tsk. salt ca. 300 g. mel 2 æbler (skrællede og revne) ½ dl. flormelis (eller sukkerfri flordrys) 2 tsk. kanel 1 tsk. vanillesukker 30 g. smørtbart blok (eller plantemargarine) 2 spsk. plantemælk 30 g. mandelflager Fremgangsmåde : 1. Smelt smørbart i en lille gryde, rør mælken i og hæld det i en skål. Rør gæren ud heri. 2. Tilsæt sukker og salt og melet lidt efter lidt. Ælt godt.  3. Lad dejen hæve 30 min lunt og tildækket. 4. Bland...

Wraps med Linsedeller og Rødkål

Det stormer udenfor, og der er brug for varm forkælelse inde i varmen. For mig behøver det ikke nødvendigvis være gryderetter, men kan lige så vel være nogle lækre frikadeller i godt selskab. Her er det godt krydrede linsefrikadeller i wrap med marineret rødkål og dressing. Wraps med Linsedeller og Rødkål til 2 personer Ingredienser : 1 dl. røde linser 2 dl. grønsagsbouillon 1 skalotteløg (finthakket) 2 fed hvidløg (presset) 1 gulerod (revet) ½ bdt. purløg (fintsnittet) ½ tsk. no egg i 2 spsk. vand(eller hørfrøslim svarende til ½ æg) 2 spsk. rasp 2 spsk. mel 2 spsk. havregryn ½ tsk. spidskommen 1 tsk. paprika ½ tsk. stødt chili olie til stegning 200 g. rødkål (fintsnittet) ½ bdt. koriander (fintsnittet) 1½ spsk. limesaft ½ tsk. sirup salt og peber 4 tortillapandekager 1 dl. vegansk creme fraiche dressing Fremgangsmåde : 1. Kog linserne 15 min og lad dem køle lidt af. 2. Bland linser med løg, hvidløg, gulerødder, p...