Gå videre til hovedindholdet

Om bloggen

Jeg er forholdsvis ny i den veganske verden, men jeg har blogget om mad i mange år. Jeg har nu valgt at oprette denne blog, hvor der kun er vegansk mad. Jeg eksperimenterer meget i forhold til smag, variation, ernæring og meget andet. Kom gerne med gode ideer.

Hvorfor vegansk? Det spørgsmål møder jeg tit, og der er mange forskellige grunde til, at mennesker vælger en plantebaseret kost.

Jeg har selv to primære grunde: Min sundhed og klodens sundhed.

Der er efterhånden rigtig meget forskning der peger på, at vi for det første overhovedet ikke har brug for animalske fødevarer, og at en lang række sygdomme i større eller mindre grad kan føres tilbage til animalske fødevarer. Hjerte-karsygdomme, en række kræftformer, en række autoimmune sygdomme og sikkert meget andet er under indflydelse af mættet fedt, kolesterol og kroppens langsommelige nedbrydning af animalske proteiner, og disse elementer kan nemt udskiftes med nogle, som ikke medfører dette.

Produktionen af kød og mejeriprodukter udleder på verdensplan så voldsomme mængder cO2, at det er en meget stor andel af vores problemer med global opvarmning. Det i sig selv er grund nok til helt at  fjerne disse produkter fra min kost.

Mange veganere nævner dyrevelfærd som en grund at spise plantebaseret. Vi opbevarer især kød og fjerkræ med det ene formål at tage deres mælk og/eller spise dem. Ja, det er naturens gang, at de store dyr spiser de mindre, og i naturen er man udstyret til at håndtere dette. F.eks. har rovdyr skarpe tænder til at flænse kød og maver der kan håndtere råt kød, knogler osv. Det har vi mennesker ikke. Størstedelen af verdens befolkning tåler heller ikke ko-mælk. I den vestlige verden har vi over tusinder af år drukket mælken fra visse dyrearter, og med tiden har vores kroppe lært at tåle det, men som udgangspunkt er formålet ikke, for nogen arter, at de skal drikke andre arters modermælk.

Mennesket sammenlignes bedst med primaterne - altså aberne, der lever af en kost af frugt, grønt, korn og enkelte proteinkilder som termitter. Deres og vores fordøjelsessystem ligner hinanden.

Som veganer er det vigtigt, at man får alle de næringsstoffer, vi traditionelt har fået gennem kød og mejeriprodukter, og de fås let i en varieret plantekost. Fuldkorn, nødder, linser, bønner og kikærter indeholder masser protein, vitaminer, mineraler osv. Ved at variere frugt og grønt får man desuden hele arsenalet af vitaminer.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Kringle med Æblefyld

Min mor har fødselsdag i morgen, og jeg har lovet at tage vegansk, sukkerfri kringle med. Jeg fandt denne opskrift på sukkerfrikager.dk  og skiftede lidt ud i ingredienserne, for at gøre den vegansk.  Den kan nemt bages med almindeligt sukker, og jeg har derfor skrevet både de sukkerfri og de sukkerholdige ingredienser. Kringle med Æblefyld Ingredienser : 75 g. smørbart blok (eller plantemargarine) 1½ dl. plantemælk 50 g. gær 1 spsk. sukker (eller perfekt strø) ½ tsk. salt ca. 300 g. mel 2 æbler (skrællede og revne) ½ dl. flormelis (eller sukkerfri flordrys) 2 tsk. kanel 1 tsk. vanillesukker 30 g. smørtbart blok (eller plantemargarine) 2 spsk. plantemælk 30 g. mandelflager Fremgangsmåde : 1. Smelt smørbart i en lille gryde, rør mælken i og hæld det i en skål. Rør gæren ud heri. 2. Tilsæt sukker og salt og melet lidt efter lidt. Ælt godt.  3. Lad dejen hæve 30 min lunt og tildækket. 4. Bland æble, flormel

Samosaer med Spicy Fyld og Kartoffelsalat med Grønkål

Endnu en middag fra aarstiderne. Jeg valgte at bage mine samosaer i ovnen for at spare på fedtet og kalorierne. Vil du have mere sprøde samosaer, så kan du stege dem i olie på panden. Køb samosadej hos din asiatiske købmand - gerne fuldkorn. Samosaer med Spicy Fyld og Kartoffelsalat med Grønkål til 2 personer (60 min) Ingredienser : 400 g. kartofler 1 løg (finthakket) 2 fed hvidløg (finthakket) 1 pak choy - kun det grønne (fintsnittet) 1 spsk. indisk karrypasta - tikka, korma eller madras 150 g. ærter 1/4 chili (hakket) 8-12 stykker samosadej 150 g. grønkål (ribbet og finthakket) Desuden: olie, salt og peber Fremgangsmåde : 1. Kog kartoflerne 15 min i letsaltet vand. Tag gryden af varmen og lad dem trække 5 min. 2. Afkøl halvdelen af kartoflerne i koldt vand. Resten moses groft og lægges i en skål.  3. Steg løg og hvidløg 3-4 min i olie på en pande. Tilsæt pak choy og chili og steg 1-2 min. Tilsæt ærter og karrypast

Deller med Stuvet Hvidkål

En veganiseret version af frikadeller med stuvet hvidkål, som de fleste danskere kender. Retten egner sig godt til kødspisere. Dellerne er Månebarnets opskrift og kan findes her . Deller med Stuvet Hvidkål til 2 personer (og deller til fryseren) Ingredienser : 2 dl. røde linser 3 dl. vand 1 dl. græskarkerner 2 løg 2 fed hvidløg 1 dl. havregryn ½ dl. vand 1 dl. hvedemel eller kikærtemel 2 tsk. salt 1 spsk. karry 1 spsk. paprika ½ tsk. røget paprika 1 tsk. garam masala 2 spsk. citronsaft 1 tsk. løgpulver 1 spsk. sojasauce peber ½ lille hvidkål (snittet) 1 spsk. Smørbart 1 stor spsk. hvedemel 3-4 dl. soja- eller havremælk 1 knsp. stødt muskat salt og peber Tilbehør: rugbrød eller kartofler 1. Kog linserne i vand og lidt salt 8 min. Hæld overskydende vand fra og lad linserne dryppe lidt af. 2. Hak græskarkerner i en minihakker og hæld dem i en skål.  3. Hak løg og hvidløg i minihakkeren og hæld dem op til græ