Jeg er forholdsvis ny i den veganske verden, men jeg har blogget om mad i mange år. Jeg har nu valgt at oprette denne blog, hvor der kun er vegansk mad. Jeg eksperimenterer meget i forhold til smag, variation, ernæring og meget andet. Kom gerne med gode ideer.
Hvorfor vegansk? Det spørgsmål møder jeg tit, og der er mange forskellige grunde til, at mennesker vælger en plantebaseret kost.
Jeg har selv to primære grunde: Min sundhed og klodens sundhed.
Der er efterhånden rigtig meget forskning der peger på, at vi for det første overhovedet ikke har brug for animalske fødevarer, og at en lang række sygdomme i større eller mindre grad kan føres tilbage til animalske fødevarer. Hjerte-karsygdomme, en række kræftformer, en række autoimmune sygdomme og sikkert meget andet er under indflydelse af mættet fedt, kolesterol og kroppens langsommelige nedbrydning af animalske proteiner, og disse elementer kan nemt udskiftes med nogle, som ikke medfører dette.
Produktionen af kød og mejeriprodukter udleder på verdensplan så voldsomme mængder cO2, at det er en meget stor andel af vores problemer med global opvarmning. Det i sig selv er grund nok til helt at fjerne disse produkter fra min kost.
Mange veganere nævner dyrevelfærd som en grund at spise plantebaseret. Vi opbevarer især kød og fjerkræ med det ene formål at tage deres mælk og/eller spise dem. Ja, det er naturens gang, at de store dyr spiser de mindre, og i naturen er man udstyret til at håndtere dette. F.eks. har rovdyr skarpe tænder til at flænse kød og maver der kan håndtere råt kød, knogler osv. Det har vi mennesker ikke. Størstedelen af verdens befolkning tåler heller ikke ko-mælk. I den vestlige verden har vi over tusinder af år drukket mælken fra visse dyrearter, og med tiden har vores kroppe lært at tåle det, men som udgangspunkt er formålet ikke, for nogen arter, at de skal drikke andre arters modermælk.
Mennesket sammenlignes bedst med primaterne - altså aberne, der lever af en kost af frugt, grønt, korn og enkelte proteinkilder som termitter. Deres og vores fordøjelsessystem ligner hinanden.
Som veganer er det vigtigt, at man får alle de næringsstoffer, vi traditionelt har fået gennem kød og mejeriprodukter, og de fås let i en varieret plantekost. Fuldkorn, nødder, linser, bønner og kikærter indeholder masser protein, vitaminer, mineraler osv. Ved at variere frugt og grønt får man desuden hele arsenalet af vitaminer.
Hvorfor vegansk? Det spørgsmål møder jeg tit, og der er mange forskellige grunde til, at mennesker vælger en plantebaseret kost.
Jeg har selv to primære grunde: Min sundhed og klodens sundhed.
Der er efterhånden rigtig meget forskning der peger på, at vi for det første overhovedet ikke har brug for animalske fødevarer, og at en lang række sygdomme i større eller mindre grad kan føres tilbage til animalske fødevarer. Hjerte-karsygdomme, en række kræftformer, en række autoimmune sygdomme og sikkert meget andet er under indflydelse af mættet fedt, kolesterol og kroppens langsommelige nedbrydning af animalske proteiner, og disse elementer kan nemt udskiftes med nogle, som ikke medfører dette.
Produktionen af kød og mejeriprodukter udleder på verdensplan så voldsomme mængder cO2, at det er en meget stor andel af vores problemer med global opvarmning. Det i sig selv er grund nok til helt at fjerne disse produkter fra min kost.
Mange veganere nævner dyrevelfærd som en grund at spise plantebaseret. Vi opbevarer især kød og fjerkræ med det ene formål at tage deres mælk og/eller spise dem. Ja, det er naturens gang, at de store dyr spiser de mindre, og i naturen er man udstyret til at håndtere dette. F.eks. har rovdyr skarpe tænder til at flænse kød og maver der kan håndtere råt kød, knogler osv. Det har vi mennesker ikke. Størstedelen af verdens befolkning tåler heller ikke ko-mælk. I den vestlige verden har vi over tusinder af år drukket mælken fra visse dyrearter, og med tiden har vores kroppe lært at tåle det, men som udgangspunkt er formålet ikke, for nogen arter, at de skal drikke andre arters modermælk.
Mennesket sammenlignes bedst med primaterne - altså aberne, der lever af en kost af frugt, grønt, korn og enkelte proteinkilder som termitter. Deres og vores fordøjelsessystem ligner hinanden.
Som veganer er det vigtigt, at man får alle de næringsstoffer, vi traditionelt har fået gennem kød og mejeriprodukter, og de fås let i en varieret plantekost. Fuldkorn, nødder, linser, bønner og kikærter indeholder masser protein, vitaminer, mineraler osv. Ved at variere frugt og grønt får man desuden hele arsenalet af vitaminer.
Kommentarer
Send en kommentar