Gå videre til hovedindholdet

Linsesalat med Bagte Rodfrugter og Rugbrød




En af de store udfordringer ved at spise plantebaseret er, at man skal vænne sig til at tænke helt anderledes, når man sammensætter et måltid. De fleste er vokset op med, at man vælger et stykke kød, og ud fra det sammensætter man tilbehøret. 

I det plantebaserede køkken fungerer det lidt anderledes, og mulighederne er uendelige, men som tommelfingerregel skal der være noget protein, det kan f.eks. være bønner, linser eller tofu, noget kulhydrat som f.eks. fuldkornspasta, grove ris eller groft brød og så masser af grøntsager. Ofte er det nemmest at starte med grøntsagerne og finde ud af, hvad der passer sammen med dem. Brug grøntsager med forskellige farver og forskellig tekstur, så får du mest sundhed og madoplevelse ud af dit måltid. 

Denne opskrift er fra min veganske måltidskasse fra aarstiderne, og den er et godt eksempel på et måltid sammensat på denne måde. 

Linsesalat med Bagte Rodfrugter og Rugbrød til 2 personer


Ingredienser:

200 g. rødbeder (tern)
1 stor sød kartoffel (tern)
100 g. belugalinser
½ friséesalat (snittet)
1/4 rødløg (finthakket)
2-4 skiver rugbrød
revet peberrod

Desuden: olivenolie, salt, balsamico

Fremgangsmåde:

1. Læg sød kartoffel i en skål og vend med lidt olivenolie og salt. Læg på bagepapir på en bageplade.

2. Gør det samme med rødbedetern i samme skål og læg også dem på bagepladen. 

3. Bag rodfrugterne 20-30 min ved 200 grader varmluft til de er møre.

4. Kog linserne 2o min i letsaltet vand.

5. Bland salat og rødløg i en skål.

6. Rør en dressing af 2 tsk. olivenolie, 1 tsk. balsamico og lidt salt. 

7. Hæld vandet fra linserne og vend i salaten sammen med dressingen. Anret på to tallerkener.

8. Anret rodfrugterne ovenpå og drys med peberrod. Server med rugbrød.


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Kringle med Æblefyld

Min mor har fødselsdag i morgen, og jeg har lovet at tage vegansk, sukkerfri kringle med. Jeg fandt denne opskrift på sukkerfrikager.dk  og skiftede lidt ud i ingredienserne, for at gøre den vegansk.  Den kan nemt bages med almindeligt sukker, og jeg har derfor skrevet både de sukkerfri og de sukkerholdige ingredienser. Kringle med Æblefyld Ingredienser : 75 g. smørbart blok (eller plantemargarine) 1½ dl. plantemælk 50 g. gær 1 spsk. sukker (eller perfekt strø) ½ tsk. salt ca. 300 g. mel 2 æbler (skrællede og revne) ½ dl. flormelis (eller sukkerfri flordrys) 2 tsk. kanel 1 tsk. vanillesukker 30 g. smørtbart blok (eller plantemargarine) 2 spsk. plantemælk 30 g. mandelflager Fremgangsmåde : 1. Smelt smørbart i en lille gryde, rør mælken i og hæld det i en skål. Rør gæren ud heri. 2. Tilsæt sukker og salt og melet lidt efter lidt. Ælt godt.  3. Lad dejen hæve 30 min lunt og tildækket. 4. Bland æble, flormel

Samosaer med Spicy Fyld og Kartoffelsalat med Grønkål

Endnu en middag fra aarstiderne. Jeg valgte at bage mine samosaer i ovnen for at spare på fedtet og kalorierne. Vil du have mere sprøde samosaer, så kan du stege dem i olie på panden. Køb samosadej hos din asiatiske købmand - gerne fuldkorn. Samosaer med Spicy Fyld og Kartoffelsalat med Grønkål til 2 personer (60 min) Ingredienser : 400 g. kartofler 1 løg (finthakket) 2 fed hvidløg (finthakket) 1 pak choy - kun det grønne (fintsnittet) 1 spsk. indisk karrypasta - tikka, korma eller madras 150 g. ærter 1/4 chili (hakket) 8-12 stykker samosadej 150 g. grønkål (ribbet og finthakket) Desuden: olie, salt og peber Fremgangsmåde : 1. Kog kartoflerne 15 min i letsaltet vand. Tag gryden af varmen og lad dem trække 5 min. 2. Afkøl halvdelen af kartoflerne i koldt vand. Resten moses groft og lægges i en skål.  3. Steg løg og hvidløg 3-4 min i olie på en pande. Tilsæt pak choy og chili og steg 1-2 min. Tilsæt ærter og karrypast

Deller med Stuvet Hvidkål

En veganiseret version af frikadeller med stuvet hvidkål, som de fleste danskere kender. Retten egner sig godt til kødspisere. Dellerne er Månebarnets opskrift og kan findes her . Deller med Stuvet Hvidkål til 2 personer (og deller til fryseren) Ingredienser : 2 dl. røde linser 3 dl. vand 1 dl. græskarkerner 2 løg 2 fed hvidløg 1 dl. havregryn ½ dl. vand 1 dl. hvedemel eller kikærtemel 2 tsk. salt 1 spsk. karry 1 spsk. paprika ½ tsk. røget paprika 1 tsk. garam masala 2 spsk. citronsaft 1 tsk. løgpulver 1 spsk. sojasauce peber ½ lille hvidkål (snittet) 1 spsk. Smørbart 1 stor spsk. hvedemel 3-4 dl. soja- eller havremælk 1 knsp. stødt muskat salt og peber Tilbehør: rugbrød eller kartofler 1. Kog linserne i vand og lidt salt 8 min. Hæld overskydende vand fra og lad linserne dryppe lidt af. 2. Hak græskarkerner i en minihakker og hæld dem i en skål.  3. Hak løg og hvidløg i minihakkeren og hæld dem op til græ